Bedreigde dieren

Het is geen geheim dat dieren over de hele wereld met uitsterven worden bedreigd. Wat niet zo bekend is, is dat mensen verantwoordelijk zijn voor veel van deze bedreiging. We vernietigen leefgebieden, vervuilen het milieu en doden dieren voor sport of winst. 

In dit artikel gaan we kijken naar een aantal diersoorten die volgens de WWF bedreigd worden. Zodoende is er ook een rode lijst die uitgebreid informatie geeft over bedreigingen, ecologische kenmerken en leefgebieden. 

Bedreigde diersoorten

Overzicht bedreigde diersoorten

Hieronder vind je een lijst van bekende diersoorten met daarbij een kleine uitleg erbij. Lees hier ook meer over hoe je dierenmishandeling kunt herkennen. 

#1 De Jaguar

De voornaamste reden dat de jaguar een bedreigde diersoort is geworden, komt door ontbossing en natuurvernietiging. Hierdoor verliest de jaguar zijn thuis, namelijk de Amazone in Zuid Amerika. Het natuurgebied raakt op door uitbreiding van landbouw, veeteelt en soja plantages. Het gebied wordt kleiner en daarom moeilijker voor de jaguar om voedsel en een partner te vinden. Daarnaast komen ze ook sneller in aanraking met mensen dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Als laatste zijn er ook stropers die op zoek zijn naar het prachtdier.  

#2 Leeuw 

De koning de dieren zou in principe eenvoudig moeten kunnen leven, maar dat is helaas niet zo als dat het zou moeten zijn. Door gerichte jacht op leeuwen en verdwijning van het leefgebied zijn leeuwen in de afgelopen 20 jaar met 50% afgenomen. De jacht op leeuwen wordt voornamelijk gedaan door Aziatische landen voor het skelet om hier medicijn van te maken.  

#3 Tijger

De tijger is in afgelopen tijd afgenomen met 95%. Ze kwamen vroeger voor in het grote deel van Azië, maar nu is het leefgebied aanzienlijk verkleind tot enkele plekken, zoals in India, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Zuidoost-Azië, Oost-Rusland en een klein gebied in China. Als je de gebieden bij elkaar optelt is het zo een 5% van het oorspronkelijke leefgebied. Volgens onderzoekers leven er nog maar circa 3900 tijgers.

#4 Luipaard

De luipaard is net zoals de leeuwen gewild om hun botten en lichaamsdelen. Daarbij is de vacht nog altijd een gewild product bij mensen om luipaardenleer te dragen. Er zijn voldoende mensen die nog altijd grof geld willen betalen voor een bontjas van luipaardenvacht. Ondanks dat er een verbod is op luipaarden jacht, zijn er nog altijd stropers die doorgaan. 

De Jaguar, Leeuw, Tijger en Luipaard zijn katachtigen en staan bovenaan de voedselketen. Ze jagen op dieren zoals grazers, met name de zieke en de zwakke. Het helpt met een gezond ecosysteem en dat kuddes niet te groot worden. Ze zorgen eigenlijk dat de natuur in balans blijft en door overbegrazing zouden weer kleine dieren in gevaar komen. 

#5 Dolfijn 

Dolfijnen kwamen vroeger in grote groepen voor, zelfs in de Noordzee. Tegenwoordig is dit flink gedaald, met name toen er veel jacht werd gemaakt op dolfijnen. Tegenwoordig is dat meer onder controle maar dat betekent niet dat de dolfijn gered is. Dolfijnen als de orka, tuimelaar en witsnuifdolfijn hebben last van netten van vissers, waarbij ze vast komen te zitten en vissers het zien als bijvangst. Daarnaast is er veel vervuiling dat slecht is voor de gezondheid en kan de dolfijn in de war raken door de temperatuurverandering van hun leefgebied. 

Wederom zijn dolfijnen belangrijk om de voedselketen in balans te houden. Onderzoekers kunnen namelijk ook veel vertellen over de gezondheid van de oceaan dankzij de dolfijnen. De dolfijn eet verschillende soorten vissen en plankton en worden gegeten door grotere roofdieren zoals de haai.

#6 Haai

Haaien zijn een bedreigde diersoort omdat Oosterse landen haaien zien als delicatesse en met name de vinnen van haaien. Jaarlijks sterven er circa 100 miljoen haaien en veel soorten zijn daardoor ernstig bedreigd. De haai wordt gevangen voor consumptie. In Aziatische soepen en gerechten komt vaak haaienvinnen voor, daarnaast wordt kraakbeen gebruikt tegen spier en gewrichtspijn en wordt het vlees steeds populairder om te eten. 

De haai beschermen is wederom belangrijk om de balans te houden van de oceaan. Ze zijn namelijk de top van de voedselketen en eten ontzettend veel verschillende soorten onderwater dieren. Dit zorgt ervoor dat er geen overpopulatie is van een diersoort. 

#7 Koraal 

Koraal is in de afgelopen 30 jaar gehalveerd en dit komt voornamelijk door klimaatverandering, vervuiling en overbevissing. Dit betekend als we zo doorgaan het koraal verdwijnt en dan zijn er geen koraalriffen meer. Koraal is de naam voor een groep kleine zeedieren (poliepen) die in kolonies leven. Deze kolonies vormen koraal en koraal bij elkaar is een koraalrif. Koraalrif wordt weer gebruikt door ander zeedieren voor bescherming en kraamkamers en daarom draagt koraal nogal bij aan de biodiversiteit zoals meer vis. Daarnaast zuiveren koraalriffen het water en zijn het goede plekken om te schuilen bij extreem weer (voor de vis dan). 

Een koraalrif wordt gebruikt als kraamkamers. Er zijn vissen die leven in het open water en op zoek gaan naar koraalriffen om hunzelf voort te planten. Op het moment dat er geen koraalriffen meer zijn, is het voortplanten van deze vissen ook niet meer mogelijk. Hierdoor is koraalrif ontzettend belangrijk om de voortplanting van vissen te blijven houden. 

#8 Walvis 

Voorheen werden walvissen bedreigt door de massale jacht en waren er soorten die bijna uitgestorven waren. De jacht op walvissen is verboden sinds 1986, maar toch negeren landen als Japan, Noorwegen en IJsland dit verbod. Het grote probleem voor walvissen zijn momenteel bijvangst, scheepsvaart en het verkleinen van het leefgebied. Daarbij hebben ze ook last van klimaatveranderingen en vervuiling van het water. 
Walvissen zijn ontzettend belangrijk voor de strijd tegen klimaatverandering. Als eerste kunnen walvissen ontzettend veel CO2 opslaan in hun lichaam. Op het moment dat ze overlijden, dan nemen ze dit mee naar de zeebodem, waar het ook blijft. Daarnaast heeft walvispoep een belangrijke factor op CO2 in de atmosfeer. Dit komt doordat het fytoplankton bevat en dat zijn kleine diertjes die CO2 omzetten in zuurstof. 

#9 Zeeschildpad 

Zeeschildpadden worden voornamelijk bedreigd door water vervuiling. Deze vervuiling is ontzettend slecht voor hun gezondheid. Daarnaast kunnen ze door de stijging van de zeespiegel steeds moeilijker eieren leggen. Met name het plastic is het meest schadelijkst voor de schildpad. Ze zien dit namelijk als hun eigen voedsel en dat eten ze dan. Het probleem dat er dan ontstaat is dat ze niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgen en verhongeren. 

Een schildpad is wederom een dier dat balans houdt in het water. Het beschermt ook indirect het koraal door sponsdieren te eten. 

#10 IJsbeer 

De IJsbeer is tegenwoordig bedreigd door de klimaatveranderingen. De temperatuurverandering zorgt ervoor dat het ijs smelt. Het leefgebied van ijsberen zal door de warmte in een snel tempo verkleint worden en ijsberen hebben ijs nodig om te overleven op de Noordpool. 
 
De ijsbeer draagt weer bij aan een gezond ecosysteem van de Noordpool. Ze staan daar boven aan en vissen leven daardoor ook een stuk gezonder. 

#11 Neushoorn 

De Neushoorn is bekend om zijn hoorn en deze  zijn nog altijd gewild als statussymbool en medicatie. Het leefgebied van de neushoorn wordt ook steeds kleiner. Momenteel leven er nog maar 30.000 neushoorns op aarde. Dit is 70% minder dan 40 jaar geleden. 

Neushoorns zijn voornamelijk belangrijk door hun begrazing in de Afrikaanse gebieden. Zo blijven er open vlaktes ontstaan in de savannes waar onder andere antilopen terecht komen. Daarbij houdt het bossen van elkaar gescheiden en dit zorgt ervoor dat bosbranden minder schade kunnen verrichten, doordat ze niet kunnen verspreiden naar andere bosgebieden. De neushoorn in Azië die helpt het tropisch regenwoud. Ze eten planten en zaden komen weer terug op de grond terecht waardoor er weer nieuw leven tot stand komt. Hiermee verspreiden ze zaden en helpen ze mee met het tot stand houden van het tropisch regenwoud. 

#12 Orang-oetan 

Een van de meest bedreigde diersoorten zijn de orang-oetans . Door het kappen van het grondgebied   wordt hun leefomgeving sterk verminderd. Daarnaast zijn orang-oetans ook slachtoffer van illegale handel. Waarbij baby orang-oetans gekaapt worden om verkocht te worden als huisdier en doorgaans doden de stropers de moeder. 

Orang-oetans zijn belangrijk voor het verspreiden van zaden van vruchten, doordat ze dagelijks lange afstanden maken door het bos. Zo zijn bepaalde plantsoorten afhankelijk van de orang-oetan om te blijven voortplanten. Hierdoor heeft de orang-oetan een belangrijke rol bij de biodiversiteit van het bos. Daarbij gelden ze ook als een meeteenheid voor onderzoekers. Ze kunnen namelijk een indicatie geven over hoe gezond het bosgebied is. Hoe meer orang-oetans er zijn hoe gezonder het gedeelte van het bos. Als laatste is de orang-oetan zeer verwant met de mens. 

#13 Panda

De reuzenpanda is al jarenlang een ernstig bedreigde diersoort. Dit komt voornamelijk doordat ze leven in bosgebieden waar bamboe groeit. Helaas is dit leefgebied aardig weggehaald door de mens. In de reservaten waar ze leven kun je zien als losse eilandjes omringt met bos. Ze verplaatsen zich continu om nieuw bamboe te vinden, alleen het verplaatsen wordt een stuk moeilijker zonder bos. Er worden onder andere dammen, wegen en mijnen voor in de plaats aangelegd. 

De panda is ook het logo van de WWF, die zich al een zeer lange tijd inzetten voor het creëren van reservaten voor panda’s. 

#14 Olifant  

Als laatste gaan we naar de olifant en als mens zijnde mogen we in onze handjes klappen om met deze fascinerende dieren te leven. Helaas worden ze in grote aantallen afgeslacht, doordat er nog altijd een grote vraag is naar ivoor. Jaarlijks worden er 20.000 Afrikaanse olifanten geslacht om hun ivoor en dat zijn dagelijks 55! Dit is natuurlijk belachelijk veel…

Naast dat olifanten slim en schitterend zijn, helpen ze ook met hun grote lijven en enorme eetlust voor verspreiding van zaden en het openhouden van bossen. Zo ontstaat er meer licht voor de planten om te groeien en zaden reizen met de olifant mee (in de maag) om vervolgens ergens anders uitgepoept te worden. Hier kunnen de zaden weer voortplanten en daar profiteren ontzettend veel dieren en planten van. Olifanten zijn om deze redenen onmisbaar in hun leefgebied voor het houden van balans en biodiversiteit.

Hopelijk hebben we een inzicht kunnen geven over de dieren en waarom het belangrijk is dat ze niet uitsterven. 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens