Het WK in Qatar 2022

Het WK is een vierjaarlijks internationaal voetbaltoernooi georganiseerd door de FIFA. Het kampioenschap wordt sinds het inaugurele toernooi in 1930 om de vier jaar uitgereikt aan een ander nationaal team. De huidige opzet van het WK bestaat uit 32 teams die strijden om de titel, op locaties in het (de) gastland(en) gedurende een periode van ongeveer een maand.

De Qatar World Cup 2022 komt eraan en het zorgt voor enige controverse. Sommige mensen zijn verontwaardigd dat het in Qatar wordt gehouden, waar de temperaturen tijdens de zomermaanden tot 120 graden Fahrenheit kunnen oplopen. Anderen maken zich zorgen over de omstandigheden waarmee migrerende werknemers worden geconfronteerd bij het bouwen van de stadions en andere infrastructuur voor het evenement. Mensenrechtenorganisaties hebben zich uitgesproken tegen Qatar en zeggen dat migrerende werknemers vaak worden misbruikt en geen goede veiligheidsuitrusting of beschutting tegen de extreme hitte krijgen.

Het WK in Qatar 2022

Hoe heeft Qatar gereageerd op deze beschuldigingen?

Qatar heeft gezegd dat het zich inzet voor de bescherming van de rechten van alle werknemers die betrokken zijn bij de voorbereidingen voor het WK. Het heeft gewezen op de stappen die het heeft genomen, zoals het invoeren van een minimumloon en betere arbeidsvoorwaarden voor migrerende werknemers. Qatar heeft ook gezegd dat het zal voorzien in accommodatie met airconditioning voor alle werknemers.

Mensenrechtenorganisaties blijven echter twijfels uiten over de inzet van Qatar om de rechten van werknemers te beschermen. Ze wijzen erop dat Qatar de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie inzake dwangarbeid en kinderarbeid nog niet heeft geratificeerd.

Wat denk je? Doet Qatar genoeg om de rechten van werknemers in de aanloop naar het WK te beschermen? Of vind je dat het evenement helemaal niet in Qatar zou moeten plaatsvinden?

Wat doet de FIFA?

De voetbalorganisatie van de Wereld is FIFA, die het WK ook organiseert. Zij hebben Qatar niet aangesproken om veranderingen toe te passen aan de slechte omstandigheden. Volgens menig journalist was dit probleem ook al bekend bij de FIFA voordat het licht kreeg van instanties zoals Human Rights. Het imago van de FIFA is belangrijker dan dat van mensen, maar omdat nog te gaan redden, zijn ze aardig te laat. 

Wil je helpen met een oplossing? Amnesty heeft een petitie gestart waarbij mensen worden opgeroepen om te tekenen, zodat er gerechtigheid komt voor de uitgebuite arbeiders met een compensatie. 

Het besluit van het Nederlandse Kabinet

Afgelopen weken is het onderwerp van Qatar steeds vaker aan bod gekomen in het kabinet. De reden waarom Nederland regeringsafvaardiging stuurt naar het WK is voornamelijk gebaseerd op de zakelijke band met Qatar en de vloeibare gas. Toch zijn menig partijen hier niet helemaal mee eens. In februari was er nog een motie rondgaande om geen mensen te sturen naar Qatar wegens mensenrechten schending en slechte arbeidsomstandigheden. 

Lees hier ook meer over de gezondheid van de hele wereld

Volgens de minister is het toch noodzakelijk om er naartoe te gaan om de band tussen de landen staande te houden. Dit is naast de gas ook omdat ze ook helpen met de evacuatie van mensen uit Afghanistan. Daarbij zou bij het instellen van een boycot, het enige land zijn uit Europa. 

Er wordt wel aangegeven dat tijdens de uitzendingen het probleem van de schending van mensenrechten en slechte arbeidsomstandigheden duidelijk aangekaart worden. Het nadeel is dat er financiële rollen en politieke rollen zijn waardoor het onmogelijk is om het te boycotten. 

We zullen juichen voor het Nederlands Elftal, maar niet voor het land, zo zou Premier Rutte hebben aangegeven. Zijn we het hier mee eens? Wij gaan in ieder geval een boycot instellen door niet te kijken en proberen om de kijkcijfers te downgraden. 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens