Welke ziekten zijn wereldwijd bekend geworden

Van ziekten is bekend dat ze op grote schaal dood en verderf veroorzaken, en ze kunnen vaak moeilijk te behandelen zijn. In veel gevallen zijn ziekten te voorkomen en het is belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen om de verspreiding van deze dodelijke ziekten te stoppen. Hieronder zijn een aantal bekende ziekten weergegeven waarvan we allemaal wensen dat ze niet hadden bestaan. 

Welke ziekten zijn wereldwijd bekend geworden

Hoe verspreiden ziekten zich?

Ziekten kunnen zich op verschillende manieren verspreiden, afhankelijk van de betrokken infectieuze agens. Virussen worden bijvoorbeeld vaak verspreid door contact met respiratoire secreties of contact met besmette oppervlakken. Bacteriën kunnen op een vergelijkbare manier worden verspreid, maar ze kunnen ook worden overgedragen via voedsel of water dat besmet is met de bacteriën. Bovendien worden sommige ziekten verspreid door insecten zoals muggen of teken, die de infectie via hun beten op mensen overdragen.

Ten slotte kunnen sommige infecties van persoon tot persoon worden verspreid door nauw contact, zoals kussen of gebruiksvoorwerpen delen. Door te begrijpen hoe ziekten worden verspreid, kunnen mensen stappen ondernemen om zichzelf en anderen te beschermen tegen besmetting.

Bij ziekten zijn vrijwilligers onmisbare schakels in de ondersteuning en zorg voor patiënten. Ze bieden bijstand en troost aan hen die dat het hardst nodig hebben.

Bekende ziekten

Er zijn veel verschillende ziekten waarvan bekend is dat ze op grote schaal dood en verderf veroorzaken. Enkele van de meest bekende zijn:

#1 Ebola
Ebola is een virale hemorragische koorts, wat betekent dat het bloedingen binnen en buiten het lichaam veroorzaakt. Het virus wordt overgedragen door contact met de lichaamsvloeistoffen van een besmet dier, zoals een vleermuis of aap, of door contact met de lichaamsvloeistoffen van een besmette persoon. Symptomen zijn onder meer koorts, spierpijn, braken, diarree en interne en externe bloedingen. Er is geen specifieke remedie voor ebola en de behandeling is gericht op het verlichten van symptomen en het ondersteunen van het immuunsysteem van het lichaam. Ebola is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte, met een sterftecijfer tot 90%. Vroege diagnose en behandeling kunnen de overlevingskansen echter aanzienlijk verbeteren.

#2 SARS
SARS, of Severe Acute Respiratory Syndrome, is een virale ziekte van de luchtwegen die voor het eerst opdook in Azië in 2002. De ziekte veroorzaakt door het SARS-virus lijkt op longontsteking en kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, koorts, koude rillingen en lichaamspijnen. In sommige gevallen kan het ook tot de dood leiden. Er wordt gedacht dat SARS zich verspreidt door nauw contact met een geïnfecteerde persoon, zoals door hoesten of niezen. De laatst bekende uitbraak van SARS vond plaats in China in 2003 en er zijn sinds 2004 geen bevestigde gevallen meer geweest. Onderzoekers zijn echter van mening dat het SARS-virus in de toekomst opnieuw zou kunnen opduiken en een nieuwe uitbraak zou kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de symptomen van SARS en hoe ze de verspreiding ervan kunnen voorkomen.

#3 HIV/AIDS
HIV is een virus dat het immuunsysteem van het lichaam aanvalt, waardoor een persoon vatbaar wordt voor andere infecties en ziekten, die tot aids kunnen leiden. AIDS is het vergevorderde stadium van HIV-infectie, wanneer het immuunsysteem van het lichaam ernstig beschadigd is en het voor de persoon moeilijk wordt om infecties te bestrijden. Mensen met aids ervaren vaak een breed scala aan symptomen die dagelijkse activiteiten erg moeilijk kunnen maken. Er is geen remedie voor hiv/aids, maar er zijn behandelingen beschikbaar die iemands leven kunnen verlengen. Met de juiste medische zorg kunnen mensen met hiv/aids lang en gezond leven.

#4 Malaria
Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door de Plasmodium-parasiet. De parasiet wordt meestal verspreid door de beten van geïnfecteerde muggen. Symptomen van malaria kunnen koorts, koude rillingen en griepachtige ziektes zijn. In ernstige gevallen kan malaria leiden tot coma of de dood. Malaria komt het meest voor in tropische en subtropische gebieden van de wereld, met name in Afrika en Zuid-Azië. De ziekte kan echter overal voorkomen waar muggen zijn die de parasiet bij zich dragen. Malaria is een groot probleem voor de volksgezondheid en veroorzaakt jaarlijks miljoenen doden. Het is echter te voorkomen en te behandelen. Met de juiste opleiding en behandeling kan de last van malaria aanzienlijk worden verminderd.

#5 Covid-19
Covid-19 is een nieuw coronavirus dat voor het eerst werd geïdentificeerd in 2019. De ziekte veroorzaakt een reeks symptomen, waaronder koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. In ernstige gevallen kan dit leiden tot longontsteking, orgaanfalen en overlijden. Men denkt dat Covid-19 zich verspreidt via druppeltjes van het hoesten of niezen van een besmette persoon. Het virus kan ook enkele uren op oppervlakken leven, wat betekent dat het kan worden overgedragen door contact met besmette voorwerpen. Er is geen specifieke behandeling voor Covid-19, maar patiënten kunnen ondersteunende zorg krijgen om de symptomen te verlichten en het risico op complicaties te verminderen. Momenteel is er geen vaccin beschikbaar voor Covid-19, maar onderzoekers werken er hard aan om er een te ontwikkelen. In de tussentijd kun je jezelf het beste tegen het virus beschermen door goede hygiëne toe te passen en nauw contact met zieke mensen te vermijden.

Hoe kunnen we allemaal helpen om de verspreiding van deze dodelijke ziekte te stoppen?

Terwijl de wereld worstelt met het uitbreken van een dodelijke ziekte, is het belangrijker dan ooit om stappen te ondernemen om de verspreiding ervan te voorkomen. De ziekte, die al duizenden levens heeft geëist, is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgedragen door nauw contact met een geïnfecteerd persoon. Er zijn een aantal eenvoudige stappen die we allemaal kunnen nemen om de verspreiding van deze ziekte te stoppen. Ten eerste moeten we onze handen regelmatig en grondig wassen met water en zeep of een handdesinfecterend middel op alcoholbasis. Ten tweede moeten we nauw contact met zieke mensen vermijden, en als we ziek zijn, moeten we thuis blijven en contact met anderen vermijden. Ten derde moeten we onze mond en neus bedekken als we niezen of hoesten, indien nodig met een tissue of onze mouw. Door deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we allemaal helpen de verspreiding van deze dodelijke ziekte te stoppen.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens